3 x Nederlandse kunst in het Louvre

22 februari 2017 01:02
Maar liefst 3 exposities over Nederlandse zijn te zien in het Louvre in Parijs. Het zijn unieke tentoonstellingen met bijzondere verzamelingen: Vermeer en de meesters van de genreschilderkunst, Meesterwerken uit de Leiden Collection, De Eeuw van Rembrandt en Het dagelijkse leven van Holland in de Gouden Eeuw.
In het Louvre zijn verschillende zalen gerenoveerd die zijn gewijd aan Noord-Europese kunst uit de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw. Met het einde van deze renovatie wijdt het Louvre dit voorjaar drie tentoonstellingen aan 17de-eeuwse schilder-en tekenkunst in Nederland.
In de tentoonstelling Vermeer en de meesters van de genreschilderkunst worden voor het eerst sinds 1966 in Parijs 12 werken van Vermeer tentoongesteld (een derde van het resterende bekende aantal werken van deze meester uit Delft). De expositie onderzoekt het fascinerende netwerk van relaties die de meester onderhield met andere grote schilders uit de Hollandse Gouden Eeuw.Musée du Louvre toont met Meesterwerken uit de Leiden Collection, De Eeuw van Rembrandt een selectie meesterwerken van 17de eeuwse Nederlandse schilders uit de collectie van Thomas Kaplan en zijn vrouw Daphné Recanati Kaplan. Bezoekers kunnen zo’n 30 schilderijen en tekeningen van de grootste schilders van de Gouden Eeuw uit de omgeving van Leiden bewonderen, waaronder 10 werken van Rembrandt en een schilderij dat recentelijk is toegekend aan de kunstenaar: Minerva. Onder de andere meesters zijn Jan Steen, Jan Lievensz, en hun meester Lastman, Frans van Mieris en Gerard Dou.De grootschalige Vermeer-expositie wordt vergezeld door een uitgebreide expositie van tekeningen die de ontwikkeling van de genrekunst in Nederland gedurende de 17de eeuw laat zien. De tekeningen tonen alledaagse taferelen in de geschiedenis en landschappen volgens inzichten van de genreschilders in het Holland van de Gouden Eeuw. De expositie omvat zo’n honderd werken uit publieke collecties in Frankrijk - voornamelijk het Louvre, ENSBA en het Petit Palais - door kunstenaars zoals Goltzius, Bloemaert, Rembrandt, Van Ostade, Dusart, Ter Borch, Berchem en Bega.


Vermeer en de meesters van de genreschilderkunst
t/m 22 mei
Meesterwerken uit de Leiden Collection, De Eeuw van Rembrandt
t/m 22 mei
Read more at: http://nl.france.fr/nl/agenda/exposities-het-louvre-parijs-rembrandt-vermeer-gouden-eeuw-nederland
Het dagelijkse leven van Holland in de Gouden Eeuw
t/m 12 juni

www.louvre.fr

Lees hier het complete artikel in Tableau.

Share |
Dit artikel is nog niet beoordeeld