Slow Food

15 juni 2017 14:06
Nog tot en met zondag 25 juni is in het Mauritshuis nog de tentoonstelling Slow Food: Stillevens uit de Gouden Eeuw te zien. Aan de hand van vijfentwintig kunstwerken wordt de ontwikkeling van het vroege voedselstilleven in de Nederlanden getoond. Het enkele jaren geleden door het Mauritshuis verworven stilleven van de Vlaamse schilderes Clara Peeters vormt een sleutelstuk in deze presentatie. Haar werk loopt vooruit op dat van latere Haarlemse meesters als Pieter Claesz en Willem Heda, de bekendste vertegenwoordigers van het ‘ontbijtje’. Andere belangrijke schilders in de tentoonstelling zijn Osias Beert, Jacob van Hulsdonck, Jacob Foppens van Es, Floris van Dijck, Floris van Schooten en Nicolaes Gillis. De wijze waarop de genrespecialisten de details in hun voedselstillevens hebben uitgewerkt, is nog altijd verbluffend.
Het Mauritshuis noodt zijn bezoekers deze lente aan een rijke en goed gevulde dis. De tentoonstelling Slow Food. Stillevens uit de Gouden Eeuw laat de ontwikkeling zien van het vroege maaltijdstilleven in de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden aan de hand van vijfentwintig verrukkelijke schilderijen, waaronder bruiklenen uit het Prado in Madrid, de National Gallery of Art in Washington en het Ashmolean Museum in Oxford. Sleutelstuk is het in 2012 door het Mauritshuis verworven meesterwerk Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen van Clara Peeters. Daarnaast zijn er topstukken van Pieter Claesz, Willem Heda, Osias Beert, Jacob van Hulsdonck, Jacob Foppens van Es, Floris van Dijck, Floris van Schooten en Nicolaes Gillis. Rijk gedekte tafels met verfijnde etenswaren en kostbare voorwerpen waren vanaf 1600 een geliefd thema. De vroegste maaltijdstillevens werden in Antwerpen geschilderd door kunstenaars als Clara Peeters en Osias Beert. In de Noordelijke Nederlanden floreerde het genre door toedoen van Haarlemse kunstenaars als Floris van Dijck en Nicolaes Gillis. De schilderijen representeerden rijkdom en overdaad, maar al die verschillende materialen, texturen en lichtreflecties toonden ook de bekwaamheid van de schilder. Gretig stortten de kunstenaars zich op het weergeven van de op de tafel uitgestalde zaken. Exquise producten als vis, oesters, garnalen, kaas, vleeswaren, brood, olijven, noten en de fraaie glazen, vergulde bokalen, aardewerken kannen en oosters porselein werden verbluffend, tot in het kleinste detail weergegeven. De vruchten zijn sappig, het brood is knapperig, de kazen brokkelig en de boterkrullen zacht... het is een lust voor het oog. Op vier zaterdagen komen de delicatessen en gebruiksvoorwerpen ‘live’ aan bod: 17 juni: groenten & vruchten. Bij Waanders verscheen de rijk geïllustreerde catalogus (€29,95, ISBN 9789462621169).

Slow Food Festival
17 juni: Groenten & Vruchten
Brokkelige kazen, knapperig brood, zilte oesters en garnalen. Slow Food: Stillevens uit de Gouden Eeuw is geen tentoonstelling om met een lege maag te bezoeken. Op vier zaterdagen tijdens de tentoonstelling organiseert het Mauritshuis Slow Food-festivals. Het laatste Slow Food-festival in het Mauritshuis op zaterdag 17 juni staat in het teken van groente en vruchten.

Het museum is deze dag wederom smakelijk gevuld met lezingen, proeverijen, workshops, films en bijdragen van bijzondere ondernemers, specialisten, koks en kwekers. Zo vertelt prof. Louise O. Fresco alles over de geschiedenis van ons voedsel en deelt Onno Kleyn, de lekkerste schrijver van Nederland, zijn culinaire kennis delen over groenten van vroeger en nu. Tijdens een tekenworkshop geeft René Klarenbeek tips om goed te kijken naar groenten & vruchten. Wijnkenner Mariëlla Beukers vertelt over Nederlandse druiventeelt. In haar workshop gaan bezoekers aan de slag met verjus, en natuurlijk mag er ook geproefd worden. In de Foyer presenteert Slow Food Nederland een langzame groenten & vruchten proeverij. Tot slot staan Haagse imkers Eveline de Heij en Caroline van Ophem op het Voorplein met hun honing, bloemenzaad en een bijenkijkkast. Er kan honing geproefd worden en de dames vertellen alles over hun bijen.
De Mauritshuis Slow Food-festivals zijn met een toegangsbewijs voor het Mauritshuis gratis toegankelijk. Reserveren is niet nodig. Kijk voor meer informatie en aanvangstijden van programma op mauritshuis.nl

Museumstukken op je bord, lunchen in de Gouden Eeuw
19 t/m 22 juni
Van maandag 19 juni tot en met vrijdag 23 juni presenteert het Mauritshuis samen met Van Gelder groente & fruit uit Ridderkerk: Museumstukken op je bord, lunchen in de Gouden Eeuw. Tijdens deze laatste week van de tentoonstelling Slow Food serveren bekende chef-koks als Bobby Rust van Tante Kee, Jermain de Rozario van restaurant De Rozario, Bryce Steba van PESCA en Merijn Sips van Café Rotterdam een driegangen lunchmenu aan enkele selecte gezelschappen in de kas op het Voorplein van het Mauritshuis. De chef-koks laten zich inspireren door de zeventiende-eeuwse maaltijdstillevens in de tentoonstelling en brengen de verfijnde etenswaren op de schilderijen op verbluffende wijze tot leven.

Bezoekers die ook graag willen genieten van deze bijzondere lunch kunnen een plekje bemachtigen door een origineel recept te delen op de Facebookpagina van het Mauritshuis dat is geïnspireerd op de zeventiende-eeuwse maaltijdstillevens. De winnaars mogen op vrijdag 23 juni aanschuiven aan de rijk gedekte tafel in de kas op het Voorplein.
Share |
Dit artikel is nog niet beoordeeld