Gordon Parks in Foam

16 juni 2017 14:49
Foam presenteert het eerste grote retrospectief van de legendarische Amerikaanse fotograaf Gordon Parks (1912-2006) in Nederland.
Gordon Parks omschreef zijn camera als zijn weapon of choice en gebruikte fotografie om de vergaande verdeeldheid in de Amerikaanse samenleving bloot te leggen. Parks was een belangrijke voorvechter in de strijd voor gelijke rechten voor Afrikaans Amerikanen en behandelde thema’s zoals armoede, marginalisering en onrecht. Behalve een belangrijke fotograaf was Parks ook de eerste Afro-Amerikaanse regisseur die in Hollywood een speelfilm schreef en regisseerde. Deze film, The Learning Tree, werd gevolgd door Shaft, de film waarin hij de eerste zwarte superheld introduceert. In de tentoonstelling Gordon Parks - I Am You. Selected Works 1942-1978, presenteert Foam de 120 werken uit de collectie van The Gordon Parks Foundation, waaronder vintage prints, contact sheets, magazines en filmfragmenten. Gordon Parks staat vooral bekend om zijn zwart-wit foto’s maar hij maakte ook veel werk in kleur. In de tentoonstelling is veel kleurenwerk te zien, naast zijn portretten, documentaire- en modefotografie.

Foam . Amsterdam
t/m 6 september
www.foam.org
Department Store, Mobile, Alabama, 1956 © Photograph by Gordon Parks. Courtesy of and copyright The Gordon Parks Foundation
Share |
Dit artikel is nog niet beoordeeld