Documenta Kassel

10 juni 2017 08:02
Vanaf 10 juni 2017 is Kassel weer het middelpunt van de internationale kunstwereld. Tijdens Documenta 14 worden 100 dagen lang de ontwikkelingen binnen de hedendaagse kunst gepresenteerd. De eerste documenta vond plaats in 1955 met als doel na te denken over de relatie tussen kunst en maatschappij. Na de verwoestende gevolgen van de Tweede Wereldoorlog was het tijd om de rol van moderne kunst nieuw te positioneren.
Elke Documenta wordt door een andere curator samengesteld. Dit keer heeft de Poolse kunstcriticus en curator Adam Szymczek het thema bepaald en de deelnemers geselecteerd. Het centrale onderwerp is 'Leren van Athene'. 'Door inheemse praktijken en kennis van over de hele wereld via Athene naar Kassel te brengen willen we de chauvinistische, blanke en mannelijke, nationalistische, kolonialistische manier van zijn en denken, die nog steeds de wereldorde domineert, bevragen.' Adam Szymczyk (1970) is medeoprichter van de Foksal Gallery Foundation in Warschau (1997-2003). Vervolgens maakt hij bijna 100 tentoonstellingen voor de Kunsthalle Basel. Samen met Elena Filopivic curateerde hij de 5e Berlin Biennale für Zeitgenossische Kunst. De vijfjaarlijkse Duitse kunsttentoonstelling Documenta heeft dit jaar dus een proloog in Athene. Die is politieker dan ooit. De verhalen van vluchtelingen en migranten zijn een belangrijke rode draad.

Documenta 14
10 juni t/m 17 september in Kassel
in Athene nog t/m 16 juli

www.documenta.de
Hiwa K., 'When We Were Exhaling Images (foto: Mathias Voelzke)'Maria Eichhorn, Rose Valland Institute (foto: Mathias Voelzke)Installatie van kunstenaar Guillermo Galindo, gemaakt van het wrak van een boot gebruikt door vluchtelingen (Jens Meyer/ AP Photo)
Share |
Dit artikel is nog niet beoordeeld