Parijs tijdens de FIAC

17 oktober 2017 14:15
De internationale kunstwereld verzamelt zich deze week in Parijs voor Dit najaar zijn er in de stad tal van tentoonstellingen die het bekijken meer dan waard zijn. Tableau geeft een aantal tips.


Pablo Picasso, Le Rêve, 1932, privécollectie

1. Picasso 1932, Musée Picasso, 5 Rue de Thorigny, t/m 11 februari

Er zijn maar weinig kunstenaars over wie je een tentoonstelling kunt maken die een enkel jaar van hun leven beslaat, en die dan ook nog eens boeiend en diepgaand is. De tentoonstelling in het Picasso Museum is gewijd aan het werk en het archief van Pablo Picasso van 1 januari tot 31 december 1932, een zogenoemd 'erotisch jaar' voor de Spaanse schilder en beeldhouwer.




Paul Signac. Opus 217,1890, MoMA, New York

2. Being Modern: MoMA in Paris, Fondation Louis Vuitton, l8 Avenue de Mahatma Ghandi, t/m 5 maart

Het legendarische MoMA in New York heeft maar liefst 200 topwerken uit zijn collectie uitgeleend. Het is een niet eerder vertoonde 'best off', met werken van 1880 tot nu, van vroege moderne kunst tot digitale en nieuwe mediakunst.




Paul Gauguin, Vaas met Léda et le cygne, winter 1887-1888, privécollectie


3. Gauguin the Alchemist, Grand Palais, 3 Avenue du Général Eisenhower, t/m 22 januari

Deze retrospectief, getiteld "The Alchemist", vindt de multidisciplinaire werken van de kunstenaar die vooral bekend was voor zijn exotische schilderijen, en omvat zijn enorme repertoire van keramiek, beeldhouwkunst, grafische en decoratieve kunst en zelfs zijn zeldzame tentoongestelde friezen.




André Derain, Trois personnages assis dans l'herbe, 1906

4. André Derain, la décennie radicale 1904-1914, Centre Pompidou, t/m 29 januari

André Derain 1904-1914 met zeventig schilderijen en net zo veel tekeningen en sculpturen. Toen Derain begin twintig was zou hij ingenieur worden. Maar op voorspraak van de beroemde schilder Henri Matisse mocht André kunstenaar worden. Derain en de twaalf jaar oudere Matisse gingen samen aan het werk en vonden het fauvisme uit, een revolutie in de schilderkunst.




5. Carte Blance à Camille Henrot: Days are Dogs, Palais de Tokyo, t/m 7 januari

Haar video Grosse Fatigue was op de Biënnale van Venetië in 2013 een hoogtepunt. Hierin bracht Henrot uiteenlopende verhalen samen over het ontstaan van de wereld, door mindel van het gesproken woord, rapmuziek, computerdesktops, en digitale documentatie van museale objecten.Een fascinerende spiegel van onze tijd. Vier jaar later, krijgt Henrot (na de unieke Carte Blanche in Palais de Tokyo: ze mocht de complete 13.000 vierkante meter van het gebouw helemaal zelf invullen. Haar hoofdonderwerp is 'afhankelijkheid' in verschillende contexten, zoals de persoonlijke, seksuele, economische of ideologische. In de tentoonstellingsruimte verkent ze onze verlangens en frustraties aan de hand van de dagen van de week, die elk hun eigen symboliek, stemming en religieuze connotaties met zich meebrengen.



Paul Cézanne (1839-1906), Baigneuses, ca. 1895, Ordrupgaard Collection, Kopenhagen


6. Le jardin secret des Hansen, la collection d’Ordrupgaard, Musée Jacquemart André, 158, boulevard Haussmann, t/m 22 januari

De oprichter van de Ordrupgaard collectie, de Deense Wilhelm Hansen (1868-1936), had een vooruitziende blik: hij verzamelde al Franse Impressionisten en werken uit de Deense Gouden Eeuw toen deze nog lang niet zo bekend en gewild waren als nu. Dit najaar toont het Musee Jacquemart Andree een groot aantal werken uit deze bijzondere collectie. Voor het eerst zijn werken van onder andere Cézanne, Renoir en Gauguin Cézanne, Degas samen buiten de muren te zien van het landhuis in Denemarken waar ze doorgaans te bezichtigen zijn.
Share |
Dit artikel is nog niet beoordeeld