Tuinen in het Singer

05 juni 2018 10:19
Met de tentoonstellingen Geschilderde tuinen, Piet Oudolf Singer Prijs 2018 én de nieuw aangelegde beeldentuin staat Singer Laren geheel in het teken van de tuin.

In de prachttentoonstelling Geschilderde tuinen hangen twee werken van Claude Monet, die zich voor zijn beroemde tuinenserie liet inspireren door de tuin bij zijn huis in het Franse Giverny. Het schilderen van tuinen was iets nieuws in die tijd. Door de economische groei konden steeds meer mensen zich een eigen tuin veroorloven. Trokken schilders daarvoor nog de natuur in om te schilderen, nu vonden ze het groen dichtbij huis. In vrijwel alle landen in Europa gingen schilders in navolging van Monet tuinen schilderen en soms ook zelf tuinieren. In de periode 1880 - 1940 richtten veel kunstenaars uit binnen- en buitenland zich regelmatig op het verbeelden van de tuin. Kunstenaars als Leo Gestel, Max Liebermann, Emil Nolde, Vincent van Gogh, Gustave De Smet, Charley Toorop en Carel Willink, maar ook minder bekende kunstenaars als Eduard Karsen en Jo Koster noden de bezoeker van het Singer mee in hun veelkleurige paradijsjes.Een van de zalen is gewijd aan het werk van William Singer, de grondlegger van het museum. Hier hangen de schilderijen die hij maakte in de tuin van villa De Wilde Zwanen, de bakermat van de huidige beeldentuin, recent opnieuw ingericht door landschapsarchitect Piet Oudolf.
In de tentoonstelling Piet Oudolf, Singer Prijs 2018 zijn foto’s en ontwerptekeningen van de Singer beeldentuin en andere toonaangevende ontwerpen van Oudolf in binnen- en buitenland te zien. Piet Oudolf heeft op 3 juni de Singer Prijs 2018 ontvangen. Deze oeuvre-prijs van de Vrienden van Singer Laren wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een Nederlandse kunstenaar. De feestelijke gebeurtenis vond plaats in de door Oudolf ontworpen openbare beeldentuin van Singer Laren, die op dezelfde dag officieel geopend is. De Stichting Vrienden van Singer Laren kent Piet Oudolf de Singer Prijs 2018 toe omdat 'wij Piet Oudolf als kunstenaar beschouwen, als schilder die de aarde als doek gebruikt en zijn composities inkleurt met bloeiende vaste planten, struiken en bomen. De planten vormen zijn palet. In Oudolfs tuinen speelt de cyclus van de plant een belangrijke rol, zo verandert het beeld van zijn prachtige plantcombinaties het hele jaar door.'

Singer Museum . Laren
t/m 26 augustus
singerlaren.nl

Share |
Dit artikel is nog niet beoordeeld