RMO 200 jaar

25 april 2018 13:53
Al 200 jaar van nu is een grote overzichtstentoonstelling van tweehonderd jaar geschiedenis van het Rijksmuseum van Oudheden, opgericht in 1818. In deze jubileumexpositie wandel je door twee eeuwen museumgeschiedenis, hoor je verrassende verhalen en zie je zeshonderd objecten die een opvallende rol in de museumgeschiedenis hebben gespeeld.
De tentoonstelling geeft een opmerkelijk kijkje op de veranderende wereld tussen 1818 en 2018 en de manier waarop het museum daarin mee veranderde. Het verhaal krijgt gestalte met een mix van voorwerpen uit de eigen collectie en voorwerpen die in de loop der tijd naar andere musea zijn verhuisd. Tot die laatste categorie behoren bijvoorbeeld Javaanse beelden, Peruaans aardewerk en beeldhouwwerk uit de schatkamer van de Sint Servaas in Maastricht. Speciaal voor Al 200 jaar van nu keren ze tijdelijk terug naar het Rijksmuseum van Oudheden. Uit de eigen collectie komen talrijke depotvoorwerpen die voorheen nooit in het museum te zien waren, zoals kopieën van Deense runenstenen en een zestiende-eeuws 'Romeins' Venusbeeld. Maar u staat ook oog in oog met het in 2017 verworven prehistorische 'zwaard van Ommerschans' en het diploma van de eerste museumdirecteur Caspar Reuvens (1793 - 1835).
Ook opmerkelijke gebeurtenissen en ontwikkelingen komen aan bod: de eerste archeologische opgravingen in Nederland mee (in 1827 door het museum) en het onderbrengen van het grootste deel van de collectie in de duinen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een vrolijke noot is de beroemde 1-aprilgrap uit 1993, over de mummie van wie het hart weer zou kloppen.
In 1818 werd het Rijksmuseum van Oudheden opgericht door koning Willem I, in eerste instantie als 'archeologisch kabinet' van de Universiteit Leiden. Met slechts 150 Griekse en Romeinse beelden ging het museum twee eeuwen geleden van start. Tegenwoordig is het een levendig museum en podium voor de oudheid, met gemiddeld 200.000 bezoekers per jaar en een rijke, veelzijdige verzameling.

Rijksmuseum van Oudheden (RMO) . Leiden
t/m 2 september
rmo.nlShare |
Dit artikel is nog niet beoordeeld