Classic Beauties

16 juni 2018 17:07
Het menselijk lichaam heeft kunstenaars door de eeuwen heen gefascineerd. In het midden van de achttiende eeuw kreeg dit onderwerp in de kunst een nieuwe dimensie door spectaculaire opgravingen in Italië. Onder meer Canova, Thorvaldsen, Mengs, Kauffman en Batoni streefden naar de ultieme perfectie: nóg beter dan het (esthetische) ideaal van de Grieken en Romeinen. Veel kunstenaars en welgestelde jongeren gingen naar Italië om de bronnen van inspiratie op te zoeken. In de fraai vormgegeven tentoonstelling
Classic Beauties Kunstenaars, Italië en de schoonheidsidealen van de 18de eeuw maakt de bezoeker eenzelfde Grand Tour langs de beste voorbeelden van deze neoclassicistische kunst.Heel Europa kijkt halverwege de achttiende eeuw met grote spanning naar de opgravingen in Italië. De schoonheid van de kunstschatten die bovenkomen, slaat in als een bom. Ze worden dé inspiratiebron voor kunstenaars, die de lichamelijke schoonheid van de klassieken herontdekken en perfectioneren. Het lokt een rage uit onder jonge aristocratische Europeanen: zij gaan op Grand Tour. Velen ondernemen de maandenlange reis naar Italië, in het bijzonder naar Rome. Ook Johann Wolfgang von Goethe en de ‘graaf en gravin van het Noorden’, de latere Russische tsaar Paul en zijn vrouw Maria Fjodorovna. In de Eeuwige Stad ontmoeten Grand Touristen beroemde kunstenaars: Pompeo Batoni, Anton Raphael Mengs, Angelika Kauffmann en de beroemdste van allemaal, Antonio Canova.
Classic Beauties toont 60 werken van 25 toonaangevende kunstenaars uit de collectie van de Hermitage in St. Petersburg. Naast beelden - waarvan acht van Canova - ook veel schilderijen, onder andere van de Zwitserse Angelika Kauffmann die in Rome triomfen vierde. Ter verrijking van de expositie zijn ook andere bruiklenen geregeld, zoals een aantal etsen van Piranesi van Romeinse archeologische ruïnes uit de collectie van het Teylers Museum.

Hermitage Amsterdam
16 juni t/m 13 januari
hermitage.nlShare |
Dit artikel is nog niet beoordeeld