Leonardo da Vinci

13 oktober 2018 20:51
Een unieke tentoonstelling in Teylers Museum focust op Leonardo da Vinci's uitzonderlijke talent om emoties en gezichtsuitdrukkingen weer te geven en toont zijn fascinatie voor zowel mooie gezichten als 'visi mostruosi', lelijke en misvormde koppen. Teylers heeft 33 Leonardo-bruiklenen bijeen weten te brengen uit tien landen.


Een voorstudie van het schilderij Madonna in de Grot van renaissancekunstenaar Leonardo da Vinci (1452-1519) is een van de topstukken van de Haarlemse tentoonstelling. De studie van het gezicht van een jonge vrouw wordt ook wel de Mona Lisa onder de tekeningen genoemd. Leonardo-kenner Sir Kenneth Clark noemde het ’one of the most beautiful drawings in the world’. Het werk komt bij hoge uitzondering in bruikleen naar Nederland vanuit de Biblioteca Reale uit Turijn. Andere toonaangevende musea die kwetsbare tekeningen uitlenen zijn het Uffizi in Florence, de Kunsthalle Hamburg, het British Museum in Londen, het Museum of Fine Arts in Boedapest en de Royal Collection Trust in Windsor. De Britse koningin Elizabeth bewaart in de Royal Library van Windsor Castle honderden werken van Da Vinci. Het laatste avondmaal, een muurschildering in de refter van het Santa Maria delle Grazie in Milaan, kan uiteraard niet reizen, maar is op bijzondere wijze, en op ware grootte, tóch getoond in Haarlem.
De tentoonstelling - samengesteld door gastconservator Michael Kwakkelstein (Universiteit Utrecht) en hoofdconservator Michiel Plomp van Teylers Museum - vormt de opmaat naar de herdenking van het 500e sterfjaar van de Italiaanse meester, in 2019. Michiel Plomp: ‘Dit is de grootse bruikleententoonstelling ooit van werken van Leonardo da Vinci in Nederland. Het is een once in a life time experience: de meeste werken zijn nog nooit in Nederland te zien geweest en zullen ook niet gauw weer - of misschien zelfs nooit meer - naar Nederland komen. Da Vinci was de eerste kunstenaar die zich heel nadrukkelijk toelegde op het weergeven van emotie en expressie, en dat zie je prachtig terug in zijn tekeningen. Zowel in de uitdrukkingen van gezichten als via de lichaamstaal van de geportretteerden.’

Teylers Museum . Haarlem
5 oktober t/m 6 januari
teylersmuseum.nlShare |
Dit artikel is nog niet beoordeeld