Frans Hals en de Modernen

16 oktober 2018 18:53
Frans Hals (ca. 1582-1666) wordt gezien als een van de allergrootste kunstenaars van zijn tijd, maar in de achttiende eeuw stoorde men zich aan zijn uitbundige schilderijen. Pas zo’n 200 jaar na zijn dood werd zijn werk herontdekt door impressionisten als Vincent van Gogh, Manet en James Ensor. Welke invloed Hals heeft gehad op deze en andere kunstenaars, kun je nu zien in het Frans Hals Museum in Haarlem.
In zijn eigen tijd was Frans Hals een gevierd schilder, maar in de achttiende eeuw was de kritiek niet van de lucht. Kunstcritici vonden hem een sloddervos die te veel dronk, en zijn werk was veel te uitbundig. Zijn losse manier van schilderen sloot niet aan bij de toen geldende academische stijl, met als gevolg dat Frans Hals in de vergetelheid raakte. Dat veranderde in de 19de eeuw, nadat de invloedrijke Franse kunstcriticus Theóphile Thoré-Bürger twee lovende artikelen over Hals had geschreven in de Gazette des Beaux-Arts. Ineens werd zijn werk weer bewonderd en schoten de prijzen van zijn schilderijen omhoog. Vanuit de hele wereld kwamen bekende schilders naar Nederland om zijn werk te bekijken. Grootheden als Manet, Liebermann, Singer Sargent en Van Gogh zagen Frans Hals als een impressionist die zijn tijd ver vooruit was. De schilder heeft een enorme invloed op hun werk gehad. Die invloed is vaak onderzocht, maar niet eerder getoond. In de unieke tentoonstelling Frans Hals en de modernen kun je nu de werken van Frans Hals bekijken naast die van onder anderen Édouard Manet, Max Liebermann, John Singer Sargent, James Ensor, Mary Cassatt, Gustave Courbet, James McNeill Whistler, William Merritt Chase en Henri Fantin-Latour.

Frans Hals Museum - locatie Hof . Haarlem
13 oktober t/m 10 februari
franshalsmuseum.nl
Robert Henri (1865-1929), The Laughing Boy (Jopie van Slooten), 1910, olie op doek, 61 × 50,8 cm, Birmingham Museum of Art
Frans Hals (ca. 1582-1666), Lachende jongen, ca. 1625, olie op paneel, ø 30,4 cm, Mauritshuis Den Haag

Boven:
Édouard Manet (1832-1883), kopie van de Regentessen van het Oudemannenhuis van Frans Hals, 1872, 32 x 46 cm

Share |
Dit artikel is nog niet beoordeeld