Van Gogh Museum heropend

01 mei 2013 00:00
Het Van Gogh Museum in Amsterdam is vanaf 1 mei weer open na een zeven maanden durende renovatie. Hiermee zijn de drie grote musea aan het Museumplein voor het eerst in een kleine tien jaar gelijktijdig open. Het Rijksmuseum opende zijn deuren een maand geleden en het Stedelijk Museum heropende in september na acht jaar verbouwing en nieuwbouw.
Met de tentoonstelling Van Gogh aan het Werk viert het museum zijn veertigjarig bestaan. De jubileumexpositie laat zien hoe Van Gogh zich in tien jaar ontwikkelde tot een unieke kunstenaar met een imposant oeuvre. Ruim tweehonderd werken geven inzicht in zijn werkwijze. Naast schilderijen, werken op papier en brieven worden originele schetsboekjes, verftubes en het enige bewaard gebleven palet getoond. Aan de tentoonstelling ging acht jaar onderzoek vooraf.

Eind 2014 moet het Van Gogh Museum net als de twee andere musea toegankelijk zijn vanaf het Museumplein. Dan is naar verwachting de nieuwe aanbouw klaar en gaat de entree aan de Paulus Potterstraat dicht voor het publiek.Het nieuwe entreegebouw van glas is ontworpen door het Japanse architectenbureau Kisho Kurokawa Architect & Associates, dat ook voor de in 1999 geopende uitbouw van het museum tekende. Het pand, dat vijftien miljoen euro kost, wordt gebouwd in een boog die aansluit bij die tentoonstellingsvleugel. Het museum blijft in de tussentijd gewoon open.
Het Van Gogh Museum is tot nu toe het best bezochte museum van Nederland. Buitenlanders weten het museum massaal te vinden. In 2011 bezochten ruim 1,6 miljoen kunstliefhebbers het museum, van wie ruim dertien procent uit Nederland. Of het Van Gogh zijn positie als best bezochte museum van Nederland kan vasthouden is nog maar de vraag. Het Rijksmuseum zou wel eens op drie miljoen bezoekers kunnen uitkomen als de huidige bezoekersaantallen aanhouden.

Share |
Beoordeling: (6 beoordelingen)