Van Gogh: 125 jaar inspiratie

04 januari 2015 13:32
In Eindhoven is een bijzonder fietspad geopend: het Van Gogh-Roosegaarde fietspad. De ontwikkeling en realisatie van het pad was in handen van Heijmans, naar een ontwerp van Daan Roosegaarde.Het bevat een speciaal ontwikkelde technologie, waarmee met fonkelende steentjes de beleving is gecreëerd van een sterrennacht. De opening van het unieke fietspad is tegelijkertijd de start van het internationale themajaar Van Gogh 2015.

In 2015 is het precies 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh (1853-1890) is gestorven. Dit moment wordt aangegrepen om de beroemde Nederlandse kunstenaar te eren met een kwalitatief hoogstaand programma: belangwekkende tentoonstellingen, fietsroutes, kunstmanifestaties, maar ook digitale applicaties, etc. Vier instellingen staan aan de basis van de Stichting Van Gogh Europe: het Van Gogh Museum, het Kröller-Müller Museum, Van Gogh Brabant en Mons 2015, in 2015 Culturele Hoofdstad van Europa. Samen vormen zij onder de naam Van Gogh Europe de kern van een samenwerkingsverband tussen circa 30 instellingen die zich in Nederland, België, Frankrijk en Engeland actief inzetten voor behoud van het erfgoed van Van Gogh.
De activiteiten vinden plaats op de verschillende plekken waar Van Gogh gedurende zijn leven heeft gewerkt en gewoond, en in de musea waar zijn werk wordt bewaard, onderzocht en getoond. Het Van Gogh Museum presenteert Munch: Van Gogh, waarin werken van zowel Munch als Van Gogh worden getoond, die beiden een vermodernisering van de kunst nastreefden. Het Kröller Müller Museum laat ruim 50 werken van Van Gogh zien en toont parallel werken van tijdgenoten in Van Gogh & co. In de permanente tentoonstelling Het Verhaal van Brabant in het Noord Brabants Museum bevat 11 werken van Vincent, naast het verhaal van zijn geboorteprovincie. Ook internationaal participeert men in het Van Gogh-jaar. Zo vindt in het BAM Museum - in het Franse Mons - de tentoonstelling Van Gogh in the Borinage, the birth of an artist plaats. Hierbij zijn 70 schilderijen en tekeningen uit internationale collecties te zien.
Los van de grote musea, worden ook op de verschillende erfgoedlocaties voorstellingen en activiteiten voorbereid. Als overkoepelend thema is gekozen voor '125 jaar inspiratie'. Uitgangspunt hierbij is dat de kunstenaar tot op de dag van vandaag velen inspireert: niet voor niets is Van Gogh een van de populairste kunstenaars ter wereld.

Meer informatie: www.vangogheurope.eu
Share |
Dit artikel is nog niet beoordeeld