Het Boijmans presenteert zijn najaarstentoonstellingen

13 oktober 2017 08:53
Op zaterdag 14 oktober zet Boijmans de deuren wagenwijd open: de toegang tot het museum is gratis. Op deze dag opent Museum Boijmans Van Beuningen vijf najaarstentoonstellingen: Change the System, Academy of Tal R, Sensory Spaces 12: Abraham Cruzvillegas, Dinh Q. Lê en Gedrukt bij Kelpra.


Academy of Tal R
Museum Boijmans van Beuningen houdt de vinger aan de pols van de internationale kunstwereld en pakt uit met een grote presentatie van een internationaal toptalent. Deze keer: Academy of Tal R, de eerste grote overzichtstentoonstelling van de Deens-Israëlische kunstenaar Tal R (Rosenzweig), De kunstenaar is een grote beroemdheid in Scandinavische landen en heeft een internationaal publiek van verzamelaars. Tal R (Tel Aviv, 1967) staat bekend als een 'natuurtalent'. Hij werkt aan een oeuvre dat een breed scala van methoden en technieken omvat, waarbij alles met de hand wordt gemaakt, gebouwd en/of gedrukt. Wat opvalt is de afwisseling en samenhang binnen verschillende materialen en media: schilderijen, textiel, tekeningen, sculpturen en prenten. De tentoonstelling biedt een overzicht vanaf midden jaren 1990 tot en met zijn laatste niet eerder geëxposeerde werken. De creatieve kracht van Tal R is overvloedig, mateloos en onuitputtelijk: alles in zijn omgeving transformeert hij tot kunst. Tal R is een scherpe waarnemer die zijn inspiratie haalt uit wat er speelt in de wereld, maar ook uit zijn persoonlijke belevingswereld.Academy of Tal R toont zo'n 170 werken uit zijn veelzijdige oeuvre van de afgelopen twintig jaar, deels uit de collectie van particuliere verzamelaars. De titel Academy of Tal R moet worden opgevat als een humoristisch bedoelde provocatie, want het werk van Tal R oogt altijd autonoom, wild en vitaal. Met een bijzondere enscenering, nodigt Museum Boijmans Van Beuningen de bezoekers uit, om regelrecht in de unieke en energieke wereld van Tal R te stappen. Academy of Tal R kwam tot stand in samenwerking met Louisiana Museum of Modern Art in Humlebæk.

Bekijk hier een film over Tal R.


Change the System
Centraal in het najaarsprogramma staat de designtentoonstelling Change the System, waar vijftig nationale en internationale ontwerpers en kunstenaars werk over schaarste, conflict en meerstemmigheid tonen. De expositie gaat over de veranderkracht van kunst en design en de oplossingen van hedendaagse designers en kunstenaars voor mondiale bedreigingen als vervuiling, conflicten, schaarse grondstoffen en politieke spanningen. Vele ontwerpers en kunstenaars waaronder Dave Hakkens, Elisa van Joolen, Arne Hendriks, Manon van Hoeckel, Atelier NL, Melle Smets en Kris de Decker zijn zaterdag 14 oktober aanwezig om hun projecten te demonstreren of experimenten uit te voeren waaraan het publiek kan deelnemen.
Conservator Annemartine van Kesteren vertelt: 'Een belangrijk onderdeel van Change the System is dat ontwerpers het publiek actief betrekken. Om het systeem te kunnen veranderen, is namelijk ieders inbreng van belang. Op het binnenplein van het museum staat de doe-het-zelf recyclecentrale van Dave Hakkens. Hij daagt bezoekers uit om ‘plastic afval’ mee te nemen naar het museum en bij hem in te leveren. Met zijn Precious Plastic Machines transformeert Hakkens plasticafval tot iets moois. Zo laat hij zien hoe waardevol het materiaal plastic kan zijn, als we er goed mee omgaan.'
Abraham Cruzvillegas, Dinh Q. Lê en Christopher Prater
Museum Boijmans Van Beuningen geeft dit najaar veel ruimte aan internationale hedendaagse kunstenaars. Voor de tentoonstelling Sensory Spaces 12 creëert de Mexicaanse kunstenaar Abraham Cruzvillegas - onder meer bekend van de Turbine Hall in Tate Modern in 2015 - een sculptuur van gevonden materialen uit Rotterdam. Dit werk is het afsluitende deel van een watertrilogie, waarvan de delen 1 en 2 eerder in Parijs en Tokyo te zien waren. Het startpunt voor de watertrilogie is het Pátzquaro-meer in Mexico. Door klimaatverandering, overbevissing, ontbossing en vervuiling verdwijnt het meer langzaam. Cruzvillegas reflecteert met de trilogie op universele milieuproblematiek, gekoppeld aan lokale thema’s in Parijs, Tokyo en Rotterdam.In de video-installatie The Colony onderzoekt de Vietnamees-Amerikaanse kunstenaar Dinh Q. Lê (Hà Tiên 1968) de hebzucht, absurditeit en het menselijk leed dat gepaard gaat met imperialisme, zowel in het verleden als in het heden. Met The Colony brengt Lê de Guano Oorlog op de Chincha-eilandengroep - nabij de kust van Peru - pakkend in beeld.

Tenslotte toont de tentoonstelling Gedrukt bij Kelpra het vakmanschap van Christopher Prater: de Britse meesterdrukker die vanaf de jaren 60 de zeefdrukken van vele beroemde Engelse en Amerikaanse kunstenaars maakte.
Museum Boijmans Van Beuningen
Change the System: 14 oktober t/m 14 januari 2018
Academy of Tal R: 14 oktober t/m 21 januari 2018
Sensory Spaces 12 - Abraham Cruzvillegas: 14 oktober t/m 18 januari 2018
Dinh Q. Lê - The Colony: 14 oktober t/m 14 januari 2018
Gedrukt bij Kelpra: 14 oktober t/m 14 januari 2018

opening 14 oktober: 11.00 - 18. 00 uur
openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur
toegangsprijs 15 euro, jongeren t/m 18 jaar gratis toegang
Museumpark 18-20, Rotterdam

boijmans.nl
Share |
Dit artikel is nog niet beoordeeld