André Volten

10 februari 2018 18:44
Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix opende vrijdag 9 februari in Museum Beelden aan Zee Utopia van André Volten. De tentoonstelling biedt een overzicht van het werk van de abstracte beeldhouwer André Volten (1925 - 2002). Diverse sculpturen, vrijwel altijd in staal, staan verspreid over Nederland opgesteld. Zijn werk maakt vaak deel uit van de stedelijke inrichting of van de architectuur. De relatie tussen het kunstwerk, de omgeving en de toeschouwer stond voor Volten centraal in het creatieproces.

Hoe zwaarder, hoe beter, lijkt het adagium te zijn geweest van Andre? Volten (1925-2002). Hij werkte een leven lang in staal, één van de zwaarste en moeilijkst te bewerken materialen. Museum Beelden aan Zee toont de nalatenschap van Andreé Volten, die sinds zijn dood in 2002 voor het publiek verborgen is gebleven. Hij was één van de meest gevraagde beeldhouwers voor de openbare ruimte in de jaren zeventig en tachtig. Volten was een meester in het vinden van een harmonieuze verhouding tussen sculptuur, architectuur, vormgeving en stedelijke inrichting. Op veel prominente plekken in Nederland en Duitsland staat zijn werk opgesteld. Voorbeelden hiervan zijn monumentale beelden bij de IJ-oever in Amsterdam, De Nederlandsche Bank, de Stopera in Amsterdam, het Jaarbeursplein in Utrecht, Bezuidenhout in Den Haag, in het centrum van Duisburg (DE) en het Europees Patentambt in München(DE). De vormen die Volten gebruikte waren eenvoudig; de zuil, kubus en bol komen steeds terug in zijn oeuvre. Dat lijkt eenvoudig maar met deze basisvormen die hij telkens toepaste en waarmee hij eindeloos varieerde, ontstond een virtuoze inrichting van de openbare ruimte.André Volten (1925-2002) groeide op in Andijk aan het IJsselmeer, na de oorlog vertrok hij naar Amsterdam waar hij het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs, de voorloper van de huidige Rietveldacademie bezocht. Met de wens om te leren lassen meldde hij zich in 1954 bij de Nederlandse Dok- en Scheepsbouw Maatschappij, als vrijwilliger. Zo werd hij, om het materiaal bewerken onder de knie te krijgen, enkele jaren metaalbewerker bij de scheepswerf. Op de werkplaats werkt hij in het ‘ijzeren regime’, maar komt af en toe ook aan zijn eigen werk toe. Ee?n van zijn eerste vrije werken bood hij aan bij de Keukenhof, een beeld dat ook op de tentoonstelling te zien zal zijn. Kort daarna volgde zijn eerste opdracht voor het Nieuwe Lyceum in Hilversum en was zijn naam gevestigd. In ruim 80 werken toont Beelden aan Zee modellen en maquettes van de belangrijkste werken van Volten in de openbare ruimte in binnen- en buitenland. Vaak zijn de ideee?n uitgevoerd, maar een enkele keer zien we een utopie die nooit werkelijkheid is geworden. Daarnaast toont het museum een serie vrije werken, uitgevoerd in messing, staal en hout. Die vrije werken kunnen veelal worden opgevat als een opmaat naar een opdracht, of een oefening. Deze overzichtstentoonstelling zal bijdragen aan een herwaardering van Volten’s werk en de bekendheid ervan weer vergroten.
Parallel aan de tentoonstelling in museum Beelden aan Zee is er in het oude atelier van André Volten aan de Asterdwarsweg 10 in Amsterdam-Noord eveneens een tentoonstelling te zien, samengesteld en ingericht door architect Trude Hooykaas.

Beelden aan Zee . Scheveningen
t/m 25 mei
beeldenaanzee.nl
andrevolten.nl


Share |
Dit artikel is nog niet beoordeeld