Escher op reis

24 augustus 2018 20:56
Escher op reis M.C. Escher (1898-1972) is een van de meest bekende kunstenaars van Nederland, maar wat niet veel mensen weten is dat hij uit Leeuwarden komt. Het Fries Museum brengt een grootschalige tentoonstelling van zijn werk. Aan de hand van meer dan tachtig vroege en late originele prenten wordt zijn artistieke ontwikkeling van een technisch bekwame graficus tot een wereldberoemd kunstenaar zichtbaar.


Stilleven met spiegel (1934). ILLUSTRATIES M.C. Escher - THE M.C. ESCHER COMPANY BV

De tentoonstelling is opgezet als een driedimensionale biografie, waarbij je Escher persoonlijk leert kennen en in zijn voetsporen treedt. De reis begint in 1898 toen Maurits Cornelis werd geboren in het stadspaleis aan de Grote Kerkstraat waar nu Keramiekmuseum Princessehof gevestigd is. De locaties waar hij verbleef waren van grote invloed op zijn leven. Van het grauwe platte Nederland van de jaren tien van de twintigste eeuw tot de zon en de bergen van de Méditerranée. In Italië bracht Escher zijn gelukkigste jaren door. Bij het zien van de serie prenten van Italiaanse dorpjes en zijn donkere werken van Rome bij nacht ontdek je dat hij onder invloed van de prachtige landschappen begon te experimenteren met opvallende perspectieven en beeldcompilaties. Terug in Nederland verwerkte Escher al deze ervaringen en indrukken tot complexe mathematische beelden en onmogelijke werelden. De iconische werken die Escher zo bekend en geliefd maken, vormen het hoogtepunt en het eindpunt van de reis.


Straatje in Scanno, Abruzzi (1930). ILLUSTRATIES M.C. Escher - THE M.C. ESCHER COMPANY BV


Jetta Escher-Umiker met uitzicht op Atrani, mei 1931

Documentaire
De film Het oneindige zoeken van documentairemaker Robin Lutz ging 12 april in première in Tivoli, Leeuwarden. In de film vertelt 'Escher' (met de stem van een acteur) zijn levensverhaal, zoals Lutz dat samenstelde uit teksten van dagboeken, lezingen en honderden brieven. In de film komen ook zijn zoons George en Jan aan het woord, en de Engelse muzikant Graham Nash (van onder andere The Hollies en Crosby, Stills & Nash) die naar eigen zeggen dankzij Escher de kunst heeft ontdekt.

Fries Museum . Leeuwarden
28 april t/m 28 oktober
di. t/m zo. 11-17 uur
friesmuseum.nl
mcescher.com


Waterval (1961). ILLUSTRATIES M.C. Escher - THE M.C. ESCHER COMPANY BV
Share |
Dit artikel is nog niet beoordeeld