Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst

05 oktober 2018 22:24

De Koning heeft op 5 oktober de winnaars van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018 bekend gemaakt. De winnaars zijn:
Raquel van Haver (29), Sam Hersbach (23) en Neo Matloga (25).Neo Matloga, Dinako tse kgutsoanyane, foto: Neo Matloga

De drie kregen de aanmoedigingsprijs van 9000 euro voor ieder vrijdagmiddag in Amsterdam uit handen van koning Willem-Alexander. De prijs is in 1871 door koning Willem III ingesteld en sindsdien zetten zijn opvolgers de traditie voort. Nederlandse beeldende kunstenaars tot 35 jaar kunnen proberen de prijs in de wacht te slepen. Schilderkunst had eeuwenlang een leidende rol in de beeldende kunst. Daar kwam in de jaren tachtig de klad in. Uitingen als video, fotografie en installatiekunst werden populair. Die verandering had gevolgen voor het aantal aanmeldingen. In 1986 deden nog 802 kunstenaars mee, inmiddels schommelt het aantal aanmeldingen al jaren tussen 200 en 300. Dit jaar zijn het er 230. Nieuw dit jaar is dat niet vier maar drie kunstenaars zijn bekroond. Het prijzengeld is verhoogd van 6500 naar 9000 per winnaar en het aantal genomineerden is teruggebracht van 20 naar 12. Was tot 1980 minder dan 10 procent van de winnaars een vrouw, tussen 1980 en 2018 liep het gemiddelde percentage vrouwelijke laureaten gestaag op tot bijna 30 procent. De laatste jaren schommelt het aantal iets onder de 50 procent.Raquel van Haver, Flower Ladies, 2018, olieverf, teer, haar, gel, hars houtskool, krijt, spuitbus op jute, 300 x 150 cm, foto: Raquel van Haver

Over de laureaten van dit jaar zegt de jury: "Alle drie zijn verhalenvertellers met oog voor detail, die met schwung en lef beelden construeren, die het publiek uitnodigen tot zorgvuldig kijken."
De jury van de Koninklijke Prijs oor Vrije Schilderkunst bestond dit jaar uit: Brian Elstak, Gijs Frieling, Hans den Hartog Jager, Nanda Janssen, Iris Kensmil, Marc Mulders, Paula van den Bosch (voorzitter).

Raquel van Havers doeken dik bedekt met verf en hars, haar, as en meer, zijn gebaseerd op haar reizen en ontmoetingen. Meestal schildert Van Haver, die werd geboren in Colombia, zwarte mensen uit subculturen.
Matloga baseerde zijn werken in zwart-wit, deels geschilderd, deels collage, op zijn jeugd in Zuid-Afrika. Ondanks de sociaaleconomische problemen was er binnenshuis geluk: ‘Ook zwarte gezinnen waren gelukkig’. Naar eigen zeggen begeeft hij zich op ‘onontgonnen terrein’.
Hersbach, de jongste exposant, maakt zoals hij zelf noemt 'prettig gestoorde taferelen' gebaseerd op computergames en filosofie.

Koninklijk Paleis Amsterdam
6 oktober t/m 11 november
paleisamsterdam.nlSam Hersbach, Tussen meerval en schreeuw, foto: Sam Hersbach
Share |
Dit artikel is nog niet beoordeeld